Mamy najbardziej szczegółowe zdjęcia Słońca w historii

30 stycznia 2020, 12:25

Amerykańska Narodowa Fundacja Nauki (NSF) chwali się najbardziej szczegółowymi zdjęciami Słońca, jakie kiedykolwiek udało się wykonać. Fotografie to dzieło nowego instrumentu badawczego Daniel K. Inouye Solar Telescope, który właśnie rozpoczął pracę



Chłodne Słońce bardziej grzeje

7 października 2010, 21:16

Słońce, jak wiadomo, na przemian zwiększa i zmniejsza swoją aktywność w jedenastoletnim cyklu. Naturalne jest, że po bardziej aktywnym słońcu spodziewamy się silniejszego ogrzewania. Okazuje się jednak, że intuicyjna ocena może bardzo mylić i jest dokładnie odwrotnie.


Voyagery dokonują odkryć naukowych. W przestrzeni międzygwiezdnej złapały superszybkie elektrony

7 grudnia 2020, 12:52

Od wystrzelenia Voyagerów minęło ponad 40 lat, a sondy wciąż dokonują odkryć naukowych. Fizycy z University of Iowa poinformowali, że instrumenty na obu Voyagerach zarejestrowały elektrony przyspieszone przez fale uderzeniowe pochodzące z dużych rozbłysków na Słońcu


Małpy też wolą gotowane

30 maja 2008, 09:34

Richard Wrangham i zespół z Uniwersytetu Harvarda doszli do wniosku, że nasi przodkowie musieli lubić gotowane pokarmy, ponieważ szympansy zwyczajne, bonobo (zwane inaczej szympansami karłowatymi), goryle i orangutany przedkładają ugotowane mięso, słodkie ziemniaki i marchew nad ich surową postać.


Czemu pandy są czarno-białe? Biolodzy już wiedzą!

6 marca 2017, 11:57

Czarno-białe umaszczenie pandy wielkiej służy do kamuflażu i komunikacji. Choć wydaje się, że to truizm, dojście do takiego wniosku kosztowało naukowców wiele wysiłku. Niektórzy porównywali go nawet do prac Herkulesa.


Zapobiega wyrywaniu

7 lipca 2009, 09:15

Amerykańscy naukowcy odkryli, że trichotillomanię (przymus wyrywania włosów) można leczyć za pomocą suplementu – N-acetylocysteiny.


Uczłowieczenie - nowy sposób na walkę z marnotrawstwem jedzenia

11 września 2019, 10:32

Dzisiejsze społeczeństwo utożsamia piękno z jakością, przez co produkty spożywcze ze skazami, np. banan, na którym podczas dojrzewania pojawiają się brązowe plamy, są uznawana za gorsze i mniej atrakcyjne. Między innymi z tego powodu rocznie na świecie marnuje się 1,3 mld t jedzenia. Wzrasta też koszt i środowiskowy wpływ wykarmienia światowej populacji. Naukowcy z Uniwersytetu w Houston znaleźli na to jednak sposób - "humanizację" starzejących się produktów.


Wyjątkowa mrówka z korsarskim wzorem

23 maja 2013, 16:45

Duet niemieckich naukowców opisał filipińską mrówkę o bardzo dziwnym ubarwieniu. Przez głowę robotnic i królowych Cardiocondyla pirata przebiegają ciemne pasy, które do złudzenia przypominają przepaskę piratów (stąd zresztą wzięła się nazwa).


Jak wybrać firany do kuchni?

11 października 2023, 21:04

Kuchnia pełni centralne miejsce w każdym domu. To właśnie tam spędzamy mnóstwo czasu, przygotowujemy posiłki i jemy wspólne śniadanie. Kuchnia musi być miejscem praktycznym, to priorytet. Nie mniej istotne jest jednak, aby była miejscem przytulnym, w szczególności, kiedy jest połączona z salonem. Aby stworzyć ciepły klimat potrzeba niewiele. Wystarczy wejść na dobry sklep internetowy i zamówić modne firany gotowe do zawieszenia, dokupić kilka drewnianych dodatków i kolorowych podkładek na stół. Firanki pozwalają zachować prywatność, a dopasowane kolorystycznie akcesoria budują spójną całość i sprawiają, że w kuchni chce się przebywać. Na co jeszcze warto zwrócić uwagę, aby stworzyć estetyczną kuchnię?


To nie siniak, lecz nowotwór

16 czerwca 2008, 11:32

Brytyjscy lekarze alarmują, że z rosnącą popularnością butów z odkrytymi palcami, w tym sandałów i japonek, wiąże się zwiększona zapadalność na nowotwory skóry stóp.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy